Thema's

Verfijnen
De cursus start in:
Waar?

Spraakmakende boeken - Jane Gardam: Een onberispelijke man

Locatie: Bibliotheek Leeuwarden
06-03-19
De succesvolle lezingenreeks Spraakmakende Boeken komt ook komend seizoen naar dbieb Leeuwarden. Per avond staat een ander boek centraal. Vooraanstaande specialisten die veelal verbonden zijn aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgen de lezingen. Een heerlijke en leerzame manier om kennis te maken met literatuur en dieper in het gelezen boek te duiken!

Op deze avond bespreekt Remco Ekkers het boek:

Jane Gardam: Een onberispelijke man (Cossee, 2017)

Over het boek:
Een onberispelijke man gaat over de keurige Edward Feathers, een gentleman van de oude garde: mager, knap, goed gekleed, kortom typisch Brits. Hij leidt een kalm bestaan in de provincie en drinkt graag een gin-tonic, terwijl zijn vrouw in de tuin werkt. Niets op aan te merken, zou je zeggen; niets aan zelfs. Maar dan blijkt deze man passies en trauma’s te hebben die zich juist op zijn oude dag, als hij alleen en eenzaam is, niet laten wegdrukken. In flarden en fragmenten wordt een prangend verhaal verteld waarin de gevolgen van het koloniale bestuur in het voormalige Britse rijk een grote rol spelen. Telkens wordt een stukje van de sluier opgelicht, maar aan het eind van het boek is het plaatje nog steeds niet compleet.

De lezing zal aandacht besteden aan hoe Jane Gardam in deze brokkelig vertelde roman de rol van het geheugen onderzoekt. Vorm en verhaal zijn subtiel met elkaar verweven: de flashbacks, soms lyrisch, dan weer komisch of tragisch, máken dit verhaal. Het thema van verwaarloosde familiewaarden lijkt een impliciete kritiek te zijn op de erfenis van het Britse koloniale rijk. De lezing zal verder ook laten zien hoe Een onberispelijke man, waarin het verschil tussen waarneembaar gedrag en de eigenlijke zielenroerselen zo’n grote rol spelen, een typisch Britse roman is.

Heeft je bibliotheek dit boek?

Per lezing te boeken. Boek je meteen alle lezingen? Dan bezoek je 1 lezing gratis!Bibliotheekleden ontvangen standaard 10% korting op de cursusprijs.


Heeft u belangstelling voor deze cursus? Stuur dan een mail naar dbieb, onder vermelding van de naam en locatie van de cursus.
Prijs: € 9,00
Aantal lessen: 1
Periode:  06-03-19
Adres: Blokhuisplein 40
8911LJ Leeuwarden
Min. aantal deelnemers:    10
Max. aantal deelnemers:    100
Docent:  diverse sprekers
Standaard prijs:    € 9.00
Cursuscode:    TL.1.0603a


Grotere kaart weergeven

Vertrekpunt:

Les Dag Tijd
1 06-03-19 20:00 - 22:00
Mijn account
Copyright © 2019 - e-mail: