Thema's

Verfijnen
De cursus start in:
Waar?

Spraakmakende boeken - Hans Croiset: Ik, Vondel

Locatie: Bibliotheek Leeuwarden
30-01-19

​De succesvolle lezingenreeks Spraakmakende Boeken komt ook komend seizoen naar dbieb Leeuwarden. Per avond staat een ander boek centraal. Vooraanstaande specialisten die veelal verbonden zijn aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgen de lezingen. Een heerlijke en leerzame manier om kennis te maken met literatuur en dieper in het gelezen boek te duiken!

Op deze avond bespreekt dr. Marijke Meijer Drees het boek:

Hans Croiset: Ik, Vondel (Cossee, 2017)

Over het boek:

Ik, Vondel. Aantekeningen uit de laatste jaren van mijn leven is het vierde boek van Hans Croiset (1935). Dr. Marijke Meijer Drees zal het bespreken vanuit drie perspectieven en daaruit voortkomende vragen. Parallel met zijn nog altijd werkzame leven in het theater ontpopt Croiset zich in dit boek als de schrijver maar ook als de rasacteur die de hoogbejaarde dichter Vondel welsprekend ten tonele voert en zijn publiek laat bespelen. Hij weet Vondels geheimen, twijfels en passies, en niet te vergeten de ongemakken van zijn ouderdom, overtuigend herkenbaar en invoelbaar te maken. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?
Tegelijkertijd is Croiset de behendige regisseur van een geraffineerd spel met fictie en factie. Via Vondel brengt hij ook diens werkelijkheid tot leven: het verleden van ‘de Gouden Eeuw’. Wat voor beeld van dit verleden krijgen wij voorgespiegeld.
Startpunt van het spel van Croiset met fictie en factie zijn de verschillende genre-aanduidingen die het boek meekrijgt: ‘Roman’, meldt het titelblad, ‘de autobiografie van de oude Joost van den Vondel zélf’, valt achterop te lezen, ‘een fictieve autobiografie’ zegt het afsluitende dankwoord. Waar valt Ik, Vondel vanuit het genreperspectief te plaatsen in de Europese literatuurgeschiedenis?

Heeft je bibliotheek dit boek?

Per lezing te boeken. Boek je meteen alle lezingen? Dan bezoek je 1 lezing gratis!Bibliotheekleden ontvangen standaard 10% korting op de cursusprijs.


Heeft u belangstelling voor deze cursus? Stuur dan een mail naar dbieb, onder vermelding van de naam en locatie van de cursus.
Prijs: € 9,00
Aantal lessen: 1
Periode:  30-01-19
Adres: Blokhuisplein 40
8911LJ Leeuwarden
Min. aantal deelnemers:    10
Max. aantal deelnemers:    100
Docent:  diverse sprekers
Standaard prijs:    € 9.00
Cursuscode:    TL.1.3001a


Grotere kaart weergeven

Vertrekpunt:

Les Dag Tijd
1 30-01-19 20:00 - 22:00
Mijn account
Copyright © 2019 - e-mail: